Eskişehir Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlihan Carsisi

Odunpazarı bölgesinde ki buluşma yeri olarak Atlıhan El Sanatları Çarşısı ilk sırada yer alır muhtemelen. Ne zaman Odunpazarı Evleri’nin bulunduğu bu bölgeye gelsem her daim Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nın içi ziyaretçilerle dolu olduğunu görüyorum. Özellikle hafta sonu Eskişehir’e yakın bölgelerden seyahat acentalarının düzenlediği turlarla Eskişehir’e gezmeye gelen kişiler toplu halde gezdikleri için bu çarşıya girdiklerinde han girişinde uzaktan bile görülebilen bir kalabalık oluyor.

Atlıhan Çarşısı Girişi

Öyle çok büyük bir han değil aslına bakarsanız. Toplamda 25 kadar dükkan ve atölyenin bulunduğu Atlıhan Çarşısı iki katlı ve hanın büyük bir avlusu bulunmakta.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı Tarihi

Eskişehir’in zenginlerinden Takattin Bey tarafından 1850 li yıllarda yaptırılmış bu han. Civarda ki yerleşkelerden gelen köylülerin, pazarcıların, tüccarların ve yanlarında getirdikleri hayvanların konaklaması için yaptırılmış Atlıhan.

Buranın çekim noktası haline gelmesinde hanın içinde hem konaklayabilme hem beraberinde getirdikleri atlara bakımının yapıldığı yer olması ayrıca içinde bulundurduğu bir çay ocağından dolayı da insanların buluşma yeri olması önemli bir etken.

İsmi Tavafçı Han ya da Odunpazarı Hanı gibi zamanla farklı şekillerde anılmış olsa da en bilineni ve şuan ki ismi Atlıhan’dır.

Yaklaşık 100 yıl kadar hana gelenlere hizmet etmiş ve 1950 li yıllarda sebebi bilinmeyen bir şekilde terk edildiğinden uzun süre boyunca bakımsız ve ilgisiz kalmış.

Bu bakımsızlık ve ilgisizliğin sonucunda iyice metruk bir hal almış, hatta bazı bölümleri yıkılmış ve yanmış.

2006 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında orijinal haline uygun olarak restore edilmiş ve tekrardan ziyaretçilerine açılmış. Tabi şuan han olarak kullanılmasa da avlusuna girdiğiniz de eski dönemlerde ki halini hayal etmeden duramıyorsunuz.

Yaklaşık 750 metrekarelik bir alana sahip Atlıhan ve restorasyondan sonra han içinde özellikle lületaşından yapılmış çeşitli hediyelik eşyaların satışının yapıldığı dükkanlar ve atölyeler açıldı.

Hanın içine girdikten sonra sizi büyük bir avlu karşılayacak, avlunun kenarlarında hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar ve ilerisinde kısa süreli oturup dinlenebileceğiniz çayevi bulunmakta.

Birinci katında ki dükkanlar da tamamen Eskişehir el sanatları ürünlerinin satışını yapan dükkan ve atölyelerden oluşmakta. Üşenmeden üst kata çıkıp burada ki ustaların da el işçiliklerini görmelisiniz.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı Nerede? Adres Bilgiler Nedir?

Atlıhan El Sanatları Çarşısı Ulaşım

Atlıhan Çarşısı’na ulaşmak için Odunpazarı bölgesine gelmeniz gerekmekte. Tramvay  ile buraya gelecekseniz aşağıda ki haritada buraya en yakın tramvay durağı olan “Atatürk Lisesi” durağını işaretledim, her ne kadar şuan ki haritada “tramvay İstanbul” olarak ismi gözükse de aslında “Atatürk Lisesi” tramvay durağı orası. Otogar yönüne giden tramvaya binip bu durakta inebilirsiniz. Bu duraktan yaklaşık 500 mt yürüyerek Atlıhan’a ulaşabilirsiniz.

Odunpazarı Evleri’nin aşağısında kalan bölge toplu taşıma araçlarının kesişim noktalarından biri olduğu için otobüs ile de buraya gelebilirsiniz.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi şehir içi ulaşımı hakkında bir uygulama yapmış her ne kadar çok kullanışlı olmasa da belki ileri ki zamanda geliştirilir.

Eskişehir Ulaşım” isimli bu uygulamayı android işletim sistemli cihazınıza indirmek için tıklayınız

İos işletim sistemli telefonunuza indirmek için tıklayınız.

Eğer kendi aracınızla gelecekseniz Kemal Zeytinoğlu Caddesi üzerine aracınızı park edebilirsiniz. Zaten buraya hafta sonu geldiğinizde araç yoğunluğunu takip ederek park edilecek bir yer bulabilirsiniz.

Atlıhan Adresi: Paşa Mahallesi, Pazaroğlu Sokak No:8 Odunpazarı

Atlıhan El Sanatları Çarşısı Ziyaret Saatleri ve Ücreti

Atlıhan Çarşısı haftanın her günü açık ve ücretsiz olarak burayı ziyaret edebilirsiniz.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nı gezdikten sonra Eskişehir gezilecek yerler listesinde buraya yakın diğer yerler olan Eskişehir Balmumu Müzesi, Eskişehir Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Odunpazarı Modern Müzesini yani kısa ismi “Omm” olan müzeyi gezmeyi unutmayın. Hatta vaktiniz var ise ve rampa çıkabilecek gücünüz var ise Şelale Park’a çıkıp Eskişehir’i tepeden görebilirsiniz.

Son Yazılar Mailinize Gelsin

Seyahatinizi kolaylaştıracak önerileri ilk öğrenen olmak için Abone Olunuz!

Abone Olduğunuz İçin Teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Tekrar deneyiniz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir