Eskişehir Odunpazarı Modern Müze

odunpazari modern muze

Yıllardır gitmediğiniz bir yer olurda yıllar sonra oraya gittiğinizde gördüğünüz değişime çok şaşırırsınız hani, işte Odunpazarı Modern Müze de buna benzer bir etki yaptı bende. Yapım sürecinde çok kez müzenin etrafından geçtim, Odunpazarı Evleri’nin bulunduğu ve titizlikle korunan bir yerde büyükçe bir inşaatın olması garibime gitmişti açıkçası.

Müze Girişi

Ama müze şekillenmeye başladıkça ve mimarisiyle Odunpazarı’na uyum sağladığını gördükçe endişelerim biraz azaldı şükür ki. Müze açıldıktan sonra Eskişehir gezilecek yerler diye arama yaptığınızda artık listenin en başlarında Odunpazarı Modern Müze’yi yani kısa adıyla OMM’u görmek çok mutlu edici.

OMM Detayları

Odunpazarı Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğimiz bir bölge ve şuan Eskişehir’in göz bebeği konumunda. Burada ki dokuyu bozmadan hem modern hem de adeta bir bukalemun gibi etrafına ayak uydurarak yeni bir eser ortaya çıkarmak muazzam bir olay.

Uyuyan Kız Heykeli

İşte böylesine güzel bir eserin ortaya çıkmasının arkasında kendisi de Eskişehirli olan Erol Tabanca’nın önderliğinde ki ekip var. Odunpazarı Modern Müze’nin mimarı ise projelerinde mümkün olduğunca beton kullanmadan tasarlayan genellikle ahşap, taş ve kağıt gibi malzemelere ağırlık veren Kengo Kuma.

Kengo Kuma eğer ertelenmeseydi bu sene Japonya da gerçekleştirilecek olan Yaz Olimpiyat Oyunları’nın yapılacağı stadlardan birinin de mimarı kendisi.

Eskişehir Modern Müze Odunpazarı Modern Sanat Vakfı çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor. Bu vakfın mütevelli heyetinde bilim, sanat ve siyaset dünyasından çok farklı isimler var. Bu isimlerden birkaçı şöyle; Erol Tabanca, Prof. Dr. Nabi Avcı, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Firuzhan Kanatlı, Bülent Eczacıbaşı, Güler Sabancı ve Hüznü Özyeğin.

Müze içi Ahşap İşçilik Örneği

Müzeye gelecek olursak adından da anlaşılacağı üzere modern ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği bir yapı. Tabi müzenin içinde sabit sanat eserleri sergilendiği gibi sirkülasyonu sürekli kılmak içinde “misafir sanatçı programı” da oluşturulmuş.

Misafir sanatçılar kendilerine ayrılan zaman diliminde çalışabilmeleri için atölyeler ve bu esnada kullanacakları malzemeler içinde destek alarak tam konsantrasyon ile çalışmalarını sürdürebiliyorlar.

Tabi çalışmalarından ortaya çıkardıkları eserlerde Odunpazarı Modern Müze’de oluşturulan misafir sanatçı eserleri bölümünde sergileniyor.

OMM’da Neler Var?

Modern Müze üç kattan oluşuyor ve her katında ilginizi çekecek eserler bulunuyor. Tabi misafir sanatçı programıyla sürekli bir değişkenlik içinde ki müzenin ilk sanatçılarından biri de Japon bambu sanatının önemli ailelerinden birinin üyesi olan Tanabe Chikuunsai IV.

OMM’un açılışında ki hemen hemen her karede Japon sanatçının eserini görebilirsiniz. Aşağıya bu eserin bir açıdan fotoğrafını ekliyorum ama 3 boyutlu etkiyi görebilmeniz için müzeyi bizzat ziyaret etmeniz gerekecek.

Tanabe Chikuunsai IV Bambudan Yapılma Çalışması

Tabi buradaki misafir sanatçıların sergileri geçici süre sergilendiğinden acele etseniz iyi olur. OMM’da ki programı takip edebileceğiniz linki buraya bırakıyorum. Müzeye gitmeden önce ön araştırma için hali hazırda müzede hangi sanatçıların eserleri sergileniyor görebilirsiniz.

OMM Heykel

Odunpazarı Modern Müze sadece sanat eserlerinin sergilendiği salonlardan oluşmuyor, içerisinde kafe, restoran ve bir butik otelin bulunduğu bir kompleks olarak tasarlanmış.

OMM INN Otel

Özellikle butik otel OMM INN dış görünüşü Odunpazarı’nın tarihi dokusuna son derece uyum sağlamış görünüyor. Zaten giriş tarafında restore edilmiş bir ev de bulunduğu için çevreye göre çok sırıtmıyor.

Tabi butik otel olunca oda sayısı da sınırlı, eğer Eskişehir’de nerede kalınır? gibi bir soruyu araştırıyorsanız Odunpazarı bölgesinde kalacak yer açısından OMM INN iyi bir seçenek olabilir.

Detaylı bilgiyi otelin internet sitesinden alabilirsiniz >> https://omminn.com/tr/anasayfa

Odunpazarı Modern Müze Nerede? Nasıl Gidilir?

Adından da anlaşıldığı üzere Odunpazarı Evleri’nin bulunduğu bölgede yer alıyor müze. Buraya şehir merkezinden geliyorsanız yürüyerek en fazla yarım saat içinde ulaşabilirsiniz. Tabi şehir merkezinden kastım Espark ya da Doktorlar Caddesi civarı : ) Ya da toplu taşıma ile gelecekseniz en güzel seçenek tramvay ile gelmek. Otogar yönüne giden tramvaya bindiğinizde “Atatürk Lisesi” durağında inerseniz müzeye en yakın konuma gelmiş olursunuz.

Şehir içi otobüs ile de Odunpazarı durağında inerek buraya rahatça ulaşabilirsiniz.

Otogardan buraya ulaşmak içinde tramvay en iyi seçenek. Eğer tren ile Eskişehir’e geldiyseniz yanınızda ağır bir eşyanız yok ise 20 dk civarı yürüyüşle müzeye ulaşabilirsiniz. Yürümek istemezseniz Espark önünde ki tramvay durağından yine otogar yönüne giden tramvaya binip müzeye en yakın durak olan “Atatürk Lisesi” durağında inerek kısa bir yürüyüşle müzeye ulaşabilirsiniz.

Özel aracınızla geldiyseniz biraz dar alanda kısa paslaşmalar yapmaya hazırlıklı olun özellikle hafta sonu bir günü seçtiyseniz : ) Müze yakınında otopark olarak kullanabileceğiniz bölge Kurşunlu Camii civarı. Ancak burada yer bulabilirsiniz yoğun bir günde geldiyseniz. Tur otobüsleri bir yandan diğer hususi araçlar öbür yandan baya bir karmaşa oluyor bazı günlerde.

Tam adresi ise şöyle; Şarkiye Mah. Atatürk Bul. No: 37, Odunpazarı Eskişehir

Müzeye ulaşabileceğiniz telefon numarası ise şöyle; +90 222 221 27 37

Odunpazarı Modern Müze Giriş Ücreti

Müze giriş ücreti tam bilet 20 tl. 12 yaş üstü öğrenciler, öğretmenler ve 65 yaş üstüne giriş ücreti 15 tl. 12 yaş altına ise giriş ücretsiz.

Müzeyi rehberle gezmek isterseniz 6 kişilik grup için kişi başı 30 tl ile rehber önderliğinde müzeyi gezebilirsiniz.

Odunpazarı Modern Müze (OMM) Ziyaret Saatleri

OMM pazartesi günü hariç haftanın diğer günlerinde açık ve açılış saati Pazar hariç 10:00, Pazar günü ise 11:00 de açılmakta.

Müzenin kapanış saati ise 18:00, sadece Çarşamba günleri saat 20:00 de kapanıyor. Rehberli tura katılmak isterseniz müzeye gitmeden önce burada ki sayfaya bakarak detaylı bilgi alabilirsiniz. Rehberli turlar her gün farklı saatlerde organize edildiğinden önceden bilgi alsanız iyi olur.

Müzede fotoğraf çekimi serbest tabi tripod ve flaşlı çekim haricinde. Videoya izin verilmiyor fakat nedense ben çok fazla video gördüm youtube üzerinde.

Benim Odunpazarı Modern Müze (OMM) hakkında sunacağım bilgiler bu kadar. Eskişehir’de gezilmesi görülmesi gereken yerler listenize burayı da mutlaka ekleyin derim.

Müzeye yakın diğer görülmesi gereken yerler ise şunlar; Kurşunlu Camii ve Medresesi, Eskişehir Balmumu Müzesi, Eskişehir Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ve Atlıhan El Sanatları Çarşısı.

Son Yazılar Mailinize Gelsin

Seyahatinizi kolaylaştıracak önerileri ilk öğrenen olmak için Abone Olunuz!

Abone Olduğunuz İçin Teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Tekrar deneyiniz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir