Eskişehir Sazova Parkı

Eskişehir Sazova Parkı yani resmiyette ki adı olan Eskişehir Bilim, Kültür ve Sanat Parkı Eskişehir gezilecek yerler sıralamasın da en üst sırayı hak ediyor belki de. Sazova parkı’nın içinde hem büyüklerin zaman geçirebileceği hem de çocukların sıkılmadan zaman geçirebileceği birçok görülmesi gereken yer ve aktivite bulunmakta.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in Eskişehir’i ilmek ilmek işleyerek bugünlere getirmesinde turizm açısından Sazova Parkı’nın önemi büyüktür. İnstagram ya da diğer popüler sosyal paylaşım sitelerinde parkın içinde bulunan Masal Şatosu önünde fotoğraf çekilip paylaşmak Eskişehir’e geldiğinizin bir ispatı olabilir. : )

Yaklaşık 400 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan bu parkın içinde gezilip görülecek yerleri tam anlamıyla görmek yarım günden fazlasını alabilir bilginize.

Sazova Parkı Nerede? Sazova Parkı Yol Tarifi

Sazova Parkı’na nasıl gidilir? Sorusu aklınızı kurcalıyorsa bu park Kütahya yolu üzerinde bulunuyor öncelikle bunu söylemek istiyorum. Özellikle bu yol üzerinden geliyorsanız Masal Şatosu’nun kulelerini uzaktan görme ihtimaliniz var. Şehrin batı tarafında yeni yapılan Eskişehir Stadyumunun hemen karşısında bulunuyor park.

Eskişehir her ne kadar büyükşehir olsa da merkezi yerler birbirine çok yakın ve aracınız olmasa bile tramvay ya da diğer toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanabiliyor ama Sazova Parkı şehrin biraz daha uç kısmında olunca özellikle tramvayın burada hizmet vermemesi şehire dışarıdan özel araçları olmadan gelen kişiler açısından ulaşımı biraz zor kılıyor.

Tabi hemen üzülmeyin : ) Sazova Parkı yol tarifini sizlere hemen sunuyorum. Buraya otobüs ve minübüs seçenekleriyle ulaşım sorununu halledebilirsiniz.  Ya da en son ihtimal taksi vasıtasıyla buraya ulaşmanız mümkün.

Otogardan Sazova Parkı’na ulaşmak isterseniz otogar çıkışında sol tarafta eskart ya da esbilet alabileceğiniz satış noktası bulunmakta buradan kart ya da biletinizi aldıktan sonra ilk gelen tramvaya binip “Atatürk Lisesi” durağında inebilirsiniz. Bu durak Odunpazarı Evleri’nin hemen alt tarafında bulunuyor. Bu duraktan indikten sonra 50 mt kadar ileride ki otobüs duraklarından 11 ve 17 numaralı otobüslerle Sazova Parkı’na ulaşabilirsiniz.

Eğer tren ile Eskişehir’e geldiyseniz aşağıda ki haritada minibüs durağının konumunu görebilirsiniz, yaklaşık 15 dk yürüyerek bu duraklara ulaştıktan sonra 16 ya da 38 numaralı minibüsler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Bu minibüs durakları eski stadyumun hemen yakınında bulunuyor. Aşağıda ki harita da minibüs duraklarının hemen yanında ki büyük yeşil alan aslında eski stadyum.

Tren garından Sazova Parkı minübüslerine ulaşım

Tren garından Sazova’ya ulaşmanın başka bir yolu ise Espark’ın önünde ki tramvay durağına ulaşarak üstte de anlattığım gibi yine “Atatürk Lisesi” durağında inip 11 ve 17 numaralı otobüslerle parka ulaşabilirsiniz. Ayrıca Eskişehir’de bütün yollar Espark’a çıkar unutmayın : )

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin “Eskişehir Ulaşım” adında bir uygulaması bulunuyor. Henüz tam anlamıyla iyi bir uygulama olmasa da Eskişehir’e geldiğiniz de ulaşım sıkıntınıza çözüm bulabilirsiniz.

Android işletim sistemine sahip telefonunuz varsa uygulamayı buradan indirebilirsiniz.

İos (Apple) işletim sistemine sahip telefonunuz var ise de buradan uygulamayı indirebilirsiniz.

Sazova Parkı Gezilecek Yerler

Yaklaşık olarak 400 000 m2 lik alan üzerine kurulu olan bu parkta birbirinden farklı özellikle çocuklu bir aile iseniz çocuklarınızın hoşça vakit geçireceği ve gezerken öğreneceği birçok farklı aktivite var.

2008 yılında kısmen açılan park içinde ki bölümler peyderpey tamamlanarak günümüzde ki halini almıştır.

İçerisinde ki masal şatosu ile  Türkiye’nin “disneyland” ı lakabını çokça duymuşsunuzdur. Buna sebep görünüm olarak tabii ki Masal Şatosu :  )

Saova Parkında gezilecek yerleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Masal Şatosu
  • Korsan Gemisi
  • Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi + Esminyatürk
  • Yapay gölet
  • Hayvanat bahçesi
  • Eti sualtı dünyası
  • Japon bahçesi
  • Uzay evi
  • Bilim deney merkezi

Başlıca Sazova Parkı gezilecek yerler listesi bu şekilde, parkta en az yarım gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim. Özellikle çocuklarla gezmeyi düşünüyorsanız parkta ki bazı bölümler faaliyetlerine 17-18 saatleri arasında son veriyor bilginize.

Şehir dışından okul organizasyonu ile geliyorsanız park içinde bulunan etkinlik alanları için rezervasyon yaptırmayı unutmayın ki sonradan mağdur olmayasınız. Rezervasyon bilgilerini ilgili başlık altında listeleyeceğim.

Masal Şatosu

Masal Şatosu

Dışı fotoğraf severlere içi çocuklara hitap eden bu şato belki de Eskişehir’de ki en popüler yapılardan biri. Disneyland’a benzeyen dış görünümünün altında aslında bildiğimiz yapılar bulunmakta. Şatoyu çevreleyen irili ufaklı toplamda 26 kule bulunmakta bunlardan 8 i daha belirgin vaziyette. Bu kuleler şunlar;

  • Galata Kulesi
  • Topkapı Sarayı
  • Sindrella Kulesi
  • Kız Kulesi
  • Çan Kulesi
  • Ulu Kule
  • Burgulu Kule
  • Yivli Kule
Masal Şatosu Uzun Pozlama

Peki bu Masal Şatosu’nun içinde neler var?

Seanslı gezi alanları ve seans dışı gezi alanları olarak iki bölümden oluşuyor Masal Şatosu’nun içi.

Seanslı gezi alanında;

  • Gizemli Yolculuk
  • Bir Varmış Bir Yokmuş
  • Masal Masal İçinde

Seans dışı gezi alanında;

  • Masal Tüneli
  • Seyir Terasları

Bölümleri yer almaktadır. Seanslı gezi alanları tamamen çocuklar için diyebilirim. İçeriğinde şunlar bulunuyor;

Gizemli Yolculuk: 5-11 yaş arasında ki çocuklar için interaktif çocuk tiyatro oyununun oynandığı bölüm burası. Her çocuğa 1 yetişkin refakat edebiliyor ve ebeveyn i de bilet alması gerekiyor. En fazla 25 kişilik bir grupla tur gerçekleşebilir.

Bir Varmış Bir Yokmuş: Efsaneler Diyarı turunun bir parçası bu tur da; Midas’ın Altın Dokunuş hikayesinin anlatımı ve Nasreddin Hoca’nın animatronik robotu yer almaktadır.

Masal Masal İçinde: Efsaneler Diyarı turunun diğer parçası bu turda da Dede Korkut ve Keloğlan’ın animatronik robotları bulunuyor.

Seans dışı gezi alanında ki Masal Tünelinde giriş katı olan Evvel Zaman Sokağı’nda ki hediyelik eşya satışı ve kitap satışı yapılan alana ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu bölümde Çocuk Kulübü kısmında çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Seyir Terasında ise Sazova Parkı’nın manzarasını seyredebileceğiniz ve fotoğraf çekilebileceğiniz teras bulunuyor.

Masal Şatosu’na girmek için bilet almalı mıyım?

Seans dışı gezi alanı için sadece giriş bileti almanız yeterli. Tam bilet 5 tl, öğrenci 4 tl

Seanslı geziler için tam bilet 10 tl, öğrenci 5 tl.

Büyükşehir Belediyesi’nin bütün güncel ücret tarifesine ulaşmak isterseniz burayı tıklayınız.

Seans dışı gezi alanlarında fotoğraf ve video çekilmesine izin veriliyor fakat seanslı gezi alanı bölümlerinde fotoğraf ve video çekilmesi yasak.

Pazartesi günleri Masal Şatosu’nun kapalı olduğunu da unutmayın.

Masal Şatosu’nun içi başta da söylediğim gibi daha çok çocuklar için düzenlenmiş diyebilirim, o yüzden sonradan pişmanlık yaşamamanız için uyarayım.

 Büyükşehir Belediyesi Masal Şatosu’nda gönüllü çalışmak isteyenler için olanak sunuyor, eğer gönüllü olarak çalışmak isteyen olursa burada ki formu doldurup masalsatosu@eskkisehir.bel.tr adresine gönderebilirsiniz.

Korsan Gemisi

Korsan Gemisi

Parkın içinde gölet olurda gemisiz olmaz değil mi? :  ) Parkın içinde şatodan sonra en dikkat çekici bölüm Korsan Gemisi denilen aslında Gemi Müzesi olarak bilinen bu gemidir.

1620 yılında Amerika’ya göçmenleri taşıyan ilk gemi olan Mayflower’dan esinlenerek tasarlanmış bu gemi.

İçinde ki kaptan köşkü, zindan bölümü ve kiler kısmı ziyarete açık bölümler. Buraları görüp fotoğraf çekilebilirsiniz.

Korsan Gemisi giriş ücreti tam bilet 3 tl, öğrenci 2 tl

Esminyatürk  ve Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi

Esminyatürk – Mostar Köprüsü

Bu bölümü kubbeye benzer görünümüyle hemen tanıyabilirsiniz. Bir bölümü otopark olarak ayrılmış diğer kısmında ise Esminyatürk bulunuyor.

Esminatürk’ün içinde 32 adet 25 te 1 oranında küçültülmüş yapının minyatürü bulunuyor. Bunlardan bazıları; Selimiye Camii, Mostar Köprüsü ve Tac Mahal gibi yapılar.

Minyatürlerin kenarında yapıyla ilgili bilgilendirici notlar bulunuyor. Bu kısmı gezmeniz 10-15 dk nızı ancak alır.

Esminyatür’ü gezdikten sonra kubbeye benzer yapıya geçebilirsiniz. Burası Türk dilini konuşan halklar ve devletler arasında dostane ilişkiler kurulması amacıyla 2010 yılında başlatılan “Türk Dünyası Başkenti” uygulaması kapsamında 2013 yılında Eskişehir’in bu uygulama da başkent seçilmesi sebebiyle yapılmış bir kompleks.

Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi’nin içinde Türk dünyasının önemli şahsiyetleri için ayrı odalar şeklinde bölümler bulunuyor. Bu bölümlerde balmumu heykeller ve şahsiyetler hakkında bilgilendirici panolar bulunmakta.

Esminyatürk giriş ücreti 3 tl

Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi girişi ücretsiz.

Yapay Gölet

Oldukça büyük alana sahip bu gölet özellikle fotoğraf severler için bulunmaz bir nimet : )

Göletin Kafelerin bulunduğu tarafından aşağıda örneklerini görebileceğiniz Masal Şatosunun uzun pozlama fotoğraflarını çekebilirsiniz. Bazı dönemlerde gölet içinde su sporları etkinlikleri olmaktadır. Özellikle çocuklar için düzenlenen kano yarışlarına denk gelirseniz oldukça çekişmeli anlara şahit olabilirsiniz.

Masal Şatosu Gece Uzun Pozlama

Hayvanat Bahçesi

Hayvanat Bahçesi Gezi Planı

Hayvanat bahçesi hayvan yaşam alanı olarak 58 000 m2 lik alan üzerine kurulmuş ve 2017 yılında açıldı ve içinde 120 farklı hayvan türü bulunmaktadır.

Genel olarak hayvanların bu şekilde bir nevi hapis hayatı yaşamalarını benimsemesem de çocukların bu hayvan türlerini görüp tanımasına da yardımcı olmakta hayvanat bahçeleri.

Hayvanat bahçesinin en popülerleri buradan paylaşılan fotoğraflara bakılırsa penguenler ve fok balıkları sanırım : )

Hayvanat Bahçesi giriş ücreti tam bilet 13 tl, öğrenci bileti 7 tl. Bu biletle Eti Sualtı Dünyası’nı da gezebiliyorsunuz.

Burada bazı kurallar konulmuş bunlardan bazıları şunlar; 13 yaşın altında ki çocuklar yanlarında bir büyükleriyle parkı gezebilirler, evcil hayvanla giriş yapamıyorsunuz ve fotoğraf çekerken flaş kullanmak yasak. Bu kuralları dikkate alarak gezerseniz bu dilsiz dostlarımızı rahatsız etmemiş olursunuz.

Eti Sualtı Dünyası

Eti Su Altı Dünyası

Hayvanat bahçesiyle bütünleşik bir kompleks olarak düşünebilirsiniz. Burası hayvanat bahçesinden daha önce açılmış bir bölüm. 2014 yılında hizmete girdi ve içinde 84 farklı türden 2150 adet balık bulunuyor.

Diğer büyük şehirlerde devasa boyutlarda akvaryum bulunsa da burası da Sazova Parkı içinde görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.

Daha öncede belirttiğim gibi hayvanat bahçesine girişte aldığınız biletle burayı da gezebilirsiniz.

Japon Bahçesi

Japon Bahçesi

Hayvanat bahçesinin kuzeyinde yer alan Japon Bahçesi 27 000 m2 lik alan üzerine kurulu. Hayvanat bahçesinde ki yoğunluktan sonra burada biraz nefeslenebilirsiniz.

Eskişehir Japon Bahçesi araması yaptıysanız iki farklı sonuç çıkacaktır muhtemelen. Anadolu üniversitesi Yunus Emre kampüsü içinde de bir tane Japon Bahçesi bulunmakta. Eğer navigasyona Japon Bahçesi araması yaparak gelecekseniz bu farka dikkat edin derim.

Bilim Deney Merkezi

Bilim Deney Merkezi

Çocuklar için oluşturulan bu Bilim Deney Merkezi’nin amacı; bilimi seven, bilimi merak eden ve sadece okuyarak değil deneyip gözlem yaparak öğrenmek isteyen çocuklar için hazırlanmış.

Merkezin içinde ki deney konuları epey kapsamlı, astronomi den fiziğe kadar birçok alanda deney yapabilme imkanına sahip çocuklar.

Çocuklar gündelik hayatımızı kolaylaştıran birçok aletin hangi bilimsel süreçten geçtiğini öğrenecek ve deneyecekler.

Çoğunlukla Eskişehirde ki ve çevre illerden gelen okulların öğrencileri için programlar düzenlenmiş gözüküyor ama hafta içi 16-17 saatleri arasında ve hafta sonu 13-15 ve 16-18 saatleri arasında serbest zamanda burayı görebilirsiniz.

Bilim Deney Merkezi giriş ücreti; tam bilet 10 tl, öğrenci bileti 5 tl.

Grup olarak burayı ziyaret etmek isterseniz önceden rezervasyon yapmayı unutmayın.

Sabancı Uzay Evi

Çok uzaktan bile burayı görebilme imkanınız var. Büyükçe gri renkli bir küreyi andırıyor dış görünümü. Yine çocukların en çok vakit geçireceği Sazova Parkı’nda gezilecek bölümlerden bir yer Sabancı Uzay Evi.

Sabancı Holding’in katkılarıyla kurulmuş bu uzay evi o yüzden isminin önünde Sabancı yer alıyor.

İçerisinde ki salonda interaktif sunumlar ve gösteriler yapılmakta. Sunumlardan bazıları şunlar; evrende yolculuk, yaşayan yıldızımız güneş, dünyadan evrene, karanlık maddenin gizemi, uzay çağının başlangıcı, yıldızlar, astronot, kara delik, yaşamın kökenleri ve zula uzay devriyesi.

Böyle bir yapıda dışarıdan bakınca bir teleskop ile uzayı gözlemleyeceğinizi düşünebilirsiniz ama maalesef içinde bir teleskop bulunmuyor.

96 kişilik kapasiteye sahip Uzayevi’nde ki gösteriler kubbeye yansıtılarak izleniyor. Kısacası burada ki sunum ve gösterileri yatar pozisyonda izleyeceksiniz.

5 yaş üzeri herkes burada ki faaliyetlerden yararlanabiliyor. Kapalı yer korkusu olan yada kalp rahatsızlığı gibi hastalıkları bulunanlar biraz dikkat etmesi gerekiyor.

Sabancı Uzayevi giriş ücreti; tam bilet 10 tl, öğrenci bileti 5 tl.

Sazova Parkı gördüğünüz gibi bir çok farklı etkinlik alanına sahip bir yer. Eskişehir’de gezilecek yerler listesinin başında olmayı hak ediyor.

Yukarıda sıraladığım yerler dışında bir de parkın içinde bir gezi treni var, önceleri tamamen ücretsiz olan bu tren şuan 6 yaş üstüne 2.5 tl lik ücreti bulunuyor.

Bu parkta çocuklu aileler bütün günlerini geçirecek kadar kalacaklarına eminim, onun haricinde çocuksuz burayı gezen kişi yada kişilerdenseniz sizlerde bir yarım gününüz burada geçecektir.

Eskişehir ve Sazova Parkı ile ilgili daha fazla fotoğraf görmek isterseniz instagram sayfama bir göz atın derim. İnstagram adresim burada.

Sazova Parkı Giriş Ücreti

Sazova Parkı’na giriş ücretsiz ama park içinde bulunan yerlere girişler ücretli. Yukarıda ki bölümlerde bu ücretlerden bahsettim.

Son Yazılar Mailinize Gelsin

Seyahatinizi kolaylaştıracak önerileri ilk öğrenen olmak için Abone Olunuz!

Abone Olduğunuz İçin Teşekkürler.

Bir şeyler yanlış oldu. Tekrar deneyiniz.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir